Lindeboom Instituut

Presentatie ‘Komt een test bij de dokter’

Boekpresentatie ‘Komt een test bij de dokter’

Onderzoek over het gebruik van health checks in Nederland

* 

  • 10% van de Nederlanders heeft één of meer health checks gebruikt en het aantal groeit, constateren de onderzoekers. Daarentegen wordt genetisch onderzoek (‘duizend dollar genoom’) nauwelijks gedaan.
  • De huisartsen zijn kritisch: health checks zijn ‘momentopnames’ en ‘ongeschikt voor volledige diagnostiek’, ‘patiënten maken zich nodeloos ongerust en het leidt tot kosten stijgingen en commercialisering’.
  • (Huis)artsen laten deze reserves maar zelden aan hun patiënten merken. Ook vinden zij dat ze onvoldoende op de hoogte zijn van alle tests die de markt biedt.

*

Dit blijkt uit een groot Nederlands onderzoek onder gebruikers van health checks, gepubliceerd in een studie van het Lindeboom Instituut waarvan hoogleraar Ethiek van de zorg Theo Boer, de hoofdauteur is.

*

De presentatie en het symposium ‘De goede health check: ethiek, beleid en praktijk’ zijn georganiseerd door het Lindeboom Instituut en het Erasmus MC.

Tijdens het symposium worden onderzoeksresultaten gepresenteerd en is er een paneldiscussie met Prescan directeur Eddy van Heel, Ton Drenthen (NHG), Paulus Lips (LHV/CEG), Klaartje Spijkers (Patiëntenfederatie Nederland) en Ellen van Gijsel (bloedwaardentest.nl) o.l.v. Gert van Dijk (ethicus Erasmus MC).

*

Oproep aan staatssecretaris Blokhuis: verplichte bijsluiter in lekentaal

De auteurs overhandigen het eerste exemplaar op 29 januari ’s ochtends aan staatssecretaris Blokhuis (VWS). Zij adviseren:

  • Bijsluiters in lekentaal bij health checks met daarin een eerlijk beeld van de voor- en nadelen.
  • Voorlichting aan patiënten over de mogelijkheid om ongerustheid eerder bij de huisarts aan te kaarten.
  • Aanvullende scholing aan huisartsen over het aanbod van health checks.

Meer informatie over het boek is hier te vinden: Komt een test bij de dokter. U kunt dit boek bestellen door een e-mail te sturen naar info@lindeboominstituut.nl. Het boek kost € 16,95, exclusief verzendkosten.

**

Voorlichtingsbrochure voor patiënten

Patiëntenvereniging NPV-Zorg voor het leven heeft n.a.v. de conclusies van het boek een voorlichtingsbrochure uitgebracht. De patiëntbrochure Wil ik alles meten en weten? Health checks – feiten, valkuilen en de rol van uw arts geeft informatie en ervaringsverhalen over health checks en wil mensen helpen bij het maken van de keuze wel of geen health check te ondergaan.
*

Deze folder is hier te downloaden: NPV folder

*

 

Laat een bericht achter