• Home
  • Ervaringen rondom Euthanasie

Ervaringen delen rond euthanasie

Welke (huis)arts wil ervaringen rond euthanasie delen?

In de eerder verschenen verhalenbundel “Leven met euthanasie” (Boer, Groenewoud en De Jonge, red.) vertellen 45 nabestaanden hoe zij euthanasie hebben ervaren. De impact van de bundel was groot en leerde ons dat er ook behoefte bestaat aan dergelijke verhalen van artsen.

Daarom willen we nu een bundel samenstellen over het (huis)artsenperspectief: wat zijn hun ervaringen met gesprekken over, verzoeken tot en de uitvoering van euthanasie? Wij roepen artsen op om die ervaringen via korte verhalen op schrift te stellen. Het gaat ons erom het brede spectrum van ervaringen te laten zien. Deze kunnen positief, negatief of gemengd getoonzet zijn en de omstandigheden voor, tijdens of na een euthanasie betreffen. Ook mogen het zaken betreffen die over familieleden, medebehandelaars, SCEN-artsen of de RTE’s gaan.

Met het bundelen van ervaringen beogen we het publiek meer oog te laten krijgen voor de positie en het handelen van (huis)artsen als euthanasie aan de orde wordt gesteld. Mensen vinden het zinvol om te horen hoe (huis)artsen omgaan met de vraag om euthanasie en de uitvoering ervan beleven. Deze kennis kan burgers helpen zich te realiseren wat euthanasie voor artsen betekent (zowel inhoudelijk als emotioneel) en hoe verschillende (huis)artsen hierover denken. Uiteindelijk hopen we bij te dragen aan goede zorg aan het levenseinde en het maatschappelijke debat hierover.

Plan van aanpak

In principe worden alle inzendingen anoniem, ongecensureerd en ongeacht uw normatieve visie ten aanzien van euthanasie, geplaatst. Als dat nodig is, worden de inzendingen louter tekstueel en altijd in overleg met u, geredigeerd. Verhalen mogen de 1250 woorden niet overschrijden en geen gebeurtenis betreffen die langer dan 15 jaar teruggaat. Ook niet (meer) praktiserende artsen kunnen reageren. Indien gewenst kunnen we hulp bieden bij het op papier krijgen van uw verhaal.

U kunt uw verhaal opsturen naar Wieke Ligtenberg, die promotieonderzoek doet naar euthanasie in de huisartsenpraktijk: wieke.ligtenberg@radboudumc.nl of: wieke.ligtenberg@tuu.nl  Ook voor eventuele vragen kunt u bij haar terecht.

Stuur uw verhaal op

Alvast hartelijk dank voor (het overwegen van) uw medewerking!
Delen van dit bericht in uw netwerk wordt op prijs gesteld.

Namens,
Stef Groenewoud, Bijzonder hoogleraar Ethiek van de Zorg, Theologische Universiteit Utrecht (TUU)
Ethicus en Gezondheidswetenschapper IQ Health, Radboudumc

Theo Boer, Hoogeleraar Ethiek van de Zorg, Protestants Theologische Universiteit (PThU)

Maria van den Muijsenbergh, Huisarts n.p. en emeritus hoogleraar Gezondheidsverschillen en persoonsgerichte integrale eerstelijns zorg, Radboudumc

Cor Spreeuwenberg, Emeritus hoogleraar huisartsgeneeskunde, Universiteit Maastricht

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Contact

Adres: Plompetorengracht 1
3512 CA Utrecht
T: (033) 43 28 288
E: info@lindeboominstituut.nl
Rek.nr: NL47 INGB 0003 8057 45

Inschrijven nieuwsbrief
© 2024 Prof.dr. G.A. Lindeboom Instituut  - Disclaimer - Privacy